Forum >> Együnk-igyunk, amíg tehetjük!
csocsi26-01-2009 23:47:33 // 4439
Ezek a külföldi megnevezések már csak ilyenek :))
csocsi26-01-2009 23:47:06 // 4438
Akkor legközelebb azt kapsz ajándékba torta helyett :))
Zsifi26-01-2009 23:46:44 // 4437
Már látom magam előtt.:DDDDDDG
Hédi26-01-2009 23:44:54 // 4436
Remélem, nehogy ott csúfoskodjunk:))))
Zsifi26-01-2009 23:43:39 // 4435
Azt hiszem a legközelebbi talin kapunk ilyet!:))))G
Hédi26-01-2009 23:41:35 // 4434
Partedlinek ismerem, bár rég volt apró a gyermek...és tényleg nincs olyanom :)))))
Hihiii...Gizusnak sincs :)))))
Hihiii...Gizusnak sincs :)))))
Zsifi26-01-2009 23:40:51 // 4433
Jaaaaaa!!Héditől kérdezted, de nekem sincs!:)))))G
csocsi26-01-2009 23:40:19 // 4432
Hát előke amit a bébik nyakába tesznek :))
Olvasod barátnőm? :)))
Olvasod barátnőm? :)))
Hédi26-01-2009 23:39:11 // 4431
Az mijaz Csocsikám?:)))
Bár gyanitom h nincs olyanom, mert igy jártam :))))
Bár gyanitom h nincs olyanom, mert igy jártam :))))
csocsi26-01-2009 23:35:39 // 4429
Nincs hangedlid? :)))
Zsifi26-01-2009 23:33:07 // 4428
Most már én is!:)))))G
Hédi26-01-2009 23:31:32 // 4427
Jóóóó:)))
Legalább hadd gyönyörködjünk benne:))
Én már most is bokáig állok a nyálamban....:))
Legalább hadd gyönyörködjünk benne:))
Én már most is bokáig állok a nyálamban....:))
Zsifi26-01-2009 23:27:25 // 4426
:)))
Majd teszek fel képeket akkor is(ha lesz miről!)G
Majd teszek fel képeket akkor is(ha lesz miről!)G
Hédi26-01-2009 23:25:59 // 4425
Amúgy meg egész biztosan kapsz ilyet, vagy még szebbet és még finomabbat :))))
Hédi26-01-2009 23:21:57 // 4424
Igen, de akkor hadd tudjam h nyáron mikor, ne lámáskodjak megint:))))
Zsifi26-01-2009 23:16:10 // 4423
Tudod most csak emlékeztettem a csocsit, hogy én már ettem ilyet a kedves felesége jóvoltából, de talán a nyáron amikor aktuális lesz megint kapok ilyet.:))))G
Hédi26-01-2009 23:09:15 // 4422
Györgyusz egy tündér, imádom :))
Szülinapodra meg engedd meg h én is sok boldogságot kivánjak és csupa szépet meg jó dolgot...amit csak szeretnél Gizusom :)))))
Szülinapodra meg engedd meg h én is sok boldogságot kivánjak és csupa szépet meg jó dolgot...amit csak szeretnél Gizusom :)))))
csocsi26-01-2009 23:06:29 // 4421
Csak aztán rendesen meglepődni ám :))
Zsifi26-01-2009 23:06:02 // 4420
Úgy legyen!Én semmi jónak nem vagyok elrontója.:))))G
csocsi26-01-2009 23:04:25 // 4419
Attól még meglepődhetsz mikor beállítunk :))
csocsi26-01-2009 23:04:04 // 4418
Akkor te vagy az én emberem, legalább tőled nem kell féltenem :)))
Zsifi26-01-2009 23:02:59 // 4417
Akkor, hogy lesz meglepetés?:)))G
Egyszer volt Budán esete?:((((G
Egyszer volt Budán esete?:((((G
Atesz198726-01-2009 23:02:01 // 4416
bort nem szoktam inni, de a többivel egyet értek. :)
csocsi26-01-2009 23:01:30 // 4415
Nyújtsd be a kérelmedet :)
csocsi26-01-2009 23:01:14 // 4414
Mi bombajó néven ismerjük.
A töltelék szerintem a fantázia dolga. A nejem is még kísérletezik különböző összetevőkkel.
A vaníliás krém és a gyümölcs számomra is jó párosítás.
A töltelék szerintem a fantázia dolga. A nejem is még kísérletezik különböző összetevőkkel.
A vaníliás krém és a gyümölcs számomra is jó párosítás.
csocsi26-01-2009 22:59:52 // 4413
Igen. Vallom, hogy csak hús és saláta kell no meg némi édesség is :))
Ja és a boról ne feledkezzünk meg az emésztés elősegítésére :)))
Ja és a boról ne feledkezzünk meg az emésztés elősegítésére :)))
Zsifi26-01-2009 22:59:41 // 4412
Akkor idén ilyet kérek!:))))G
Fairlane26-01-2009 22:59:38 // 4411
Jól néz ki, nálunk az ilyen sütit teknősnek hívják :)
Anyukám is szokott ilyent sütni, ő tejszines vanilliás krémet rak bele, gyümölcsdarabokkal.
Anyukám is szokott ilyent sütni, ő tejszines vanilliás krémet rak bele, gyümölcsdarabokkal.
csocsi26-01-2009 22:58:55 // 4410
Ki tudja ez a töltelék nem volt-e jobb? :))
Atesz198726-01-2009 22:58:19 // 4409
Jah, elírtam. :))) Egyébként úgy látom, hogy a jó szaftos, ízletes, fűszeres husi nálatok is alap kelléke egy jó ebédnek/vacsinak. :)
Zsifi26-01-2009 22:57:46 // 4408
Az nagyon finom volt, nem cserélném le.:)))G
Zsifi26-01-2009 22:56:22 // 4407
Puszi Hédi!
A Györgyitől kaptam a szülinapomra.(teljes meglepi volt Paksról)G
A Györgyitől kaptam a szülinapomra.(teljes meglepi volt Paksról)G
Szilárd26-01-2009 22:56:15 // 4406
Ez kivételesen engem is érdekelne:)))
csocsi26-01-2009 22:55:31 // 4405
Nem tenni hanem enni :))))
Atesz198726-01-2009 22:54:57 // 4404
Látom Ti is szerettek jókat tenni. :))))
csocsi26-01-2009 22:54:10 // 4403
Igen, csak most más a töltelék.
Gratulálok az eseményhez :))
Gratulálok az eseményhez :))
Hédi26-01-2009 22:54:01 // 4402
Hűűű, de szépséges...megkívántam, most, azonnal, akarooom :)))))
csocsi26-01-2009 22:42:26 // 4400
Csak óvatosan a nitroglicerinnel :)
Atesz198726-01-2009 22:39:46 // 4399
A robbanó anyagról majd gondoskodom, ha neki merek állni. :))))
csocsi26-01-2009 22:38:53 // 4398
Bombajó torta, csak kicsit másként, mint a hagyományos recept.
csocsi26-01-2009 22:38:29 // 4397
Szióka :))
Akkor előbb-utóbb ehetsz is belőle :))
Akkor előbb-utóbb ehetsz is belőle :))
Atesz198726-01-2009 22:37:14 // 4396
A neve is elég, úgy tudom ez híres, neves süti. Majd megkeresem neten. :)
Zsifi26-01-2009 22:36:21 // 4395
A kedvencem!!:)))G
csocsi26-01-2009 22:35:45 // 4394
Pudingos. Majd a nejemnek továbbítom a kérést.
Atesz198726-01-2009 22:34:35 // 4393
Ennek meg lehetne kapni a receptjét. Érdekelne! :)))) Ez gesztenyés, vagy pudingos?
csocsi26-01-2009 22:31:56 // 4392
csocsi26-01-2009 10:36:45 // 4391
Látom magyarázatért nem mész a szomszédba :))
Tackry26-01-2009 01:53:32 // 4390
Egyik kedvenc receptemet megosztanám veletek.:) Gondolom, nem csak én szeretem itt az olasz kajákat.:)
Calzoni con petto di pollo
(más néven csirkefantázia "digó gatyában")
Hozzávalók 4 személyre:
És itt tenném hozzá, hogy nagyon durván laktató. Első alkalommal tényleg 4 főre készítettem el, de miután a nagyobb étkűek is igen nehezen bírtak el vele, másodszorra már kapásból 8 részre osztottam.)
A tésztához:
# 80 dkg liszt
# 5 dkg élesztő
# 4 dl víz
# 1 dl száraz fehérbor (ha nincs otthon, akkor vízből plusz 1dl)
# 1 teáskanál cukor
# 3 teáskanál só
# 1 teáskanál oregánó
# 3 evőkanál olívaolaj (sima étolaj is megteszi)
A szószhoz:
# 1 fej hagyma
# 3 gerezd fokhagyma
# 2 doboz darabolt, hámozott paradicsom konzerv
# 2 evőkanál cukor
# fél dl olívaolaj (sima étolaj itt is megteszi)
# fűszerek: oregánó, bazsalikom, zsálya, só, bors
A töltelékhez:
# 50 dkg csirkemellfilé
# 15 dkg csirkemáj (én egy picit többet szoktam rakni, illetve készítek máj nélkülit is, mert nem mindenki szereti)
# 20 dkg gomba (tetszőleges, konzerv is megteszi)
# 4 szelet füstölt sonka (lehelet vékony)
# 20 dkg mozzarella (ha épp nincs otthon, akkor trappista, vagy füstölt sajt is megteszi)
# 1 csokor friss petrezselyem
# fél dl olívaolaj (vagy étolaj...)
Elkészítés:
Először is a tésztát készítem el. Fontos hogy a hozzávalók langyosak legyenek! 1 dl vízből, 2 evőkanál lisztből, az élesztőből és a cukorból kovászt készítek (habverővel összekeverem), amit langyos helyen felfuttatok (kb. 10 perc). A többi lisztet (dagasztó)tálba teszem, hozzáadom az időközben megkelt kovászt, bort, sót, oregánót és a megmaradt vizet, majd kézzel dagasztom. Akinek van dagasztógépe, vagy a kenyérsütője tud külön dagasztani is, az megspórolja a meló egyik legfárasztóbb részét. :) Közben hozzáadom az olajat. A tészta akkor jó, ha kissé hólyagos, és szépen elválik az edény falától. Konyharuhával letakarom, és langyos helyen 1 órán át kelesztem.
Ezalatt elkészítem a szószt. A hagymát kettőbe, majd vékony csíkokra vágom, és kevés olajon megfonnyasztom. Nem barnára, csak üvegesre. A fokhagymát fokhagymanyomón áttöröm vagy apróra vágom, majd a hagymához adom. Gyorsan összeforgatom, hogy a fokhagyma ne égjen meg, majd hozzáöntöm a hámozott és darabokra vágott paradicsomot. Az az igazi, ha friss paradicsomból készítjük, ennek hiányában a konzerv is tökéletesen megfelel. Cukorral meghintem (minden paradicsommal készült ételhez adok pici cukrot, hogy ne legyen olyan savas), fűszerezem tetszés szerint, majd lassú tűzön beforralom mártás sűrűségűre. Ha kész, félrehúzom, és nekilátok a raguhoz.
A csirkemelleket és a májat a tokányhoz hasonlóan kis csíkokra, a gombát apró darabokra vágom, a sonkaszeleteket pedig felcsíkozom. A májat kis serpenyőben kevés sóval, kevés olajon, nagy lángon rázogatva lepirítom, aztán félreteszem. A gombát egy nagyobb serpenyőben ugyancsak kevés olajon hirtelen lepirítom, sózom, borsozom, rávetek egy csokor durvára vágott zöldpetrezselymet, hozzáadom a húst, és tovább pirítom, ügyelve arra, hogy a csirke ne száradjon ki. Miután megpuhult, hozzáadom a szószt, utánaízesítem, és összeforralom.
Ezalatt a tészta szépen megkelt, így nem marad más hátra, mint hogy megtöltsem a "gatyákat" (calzone=nadrág). Lisztezett deszkán a tésztát picit átgyúrom, 4 (de inkább 8) egyenlő részre osztom. A cipókat egyenként kb. 30 cm átmérőjű pizzalapokká nyújtom. Két összehajtogatási módszer van. Az eredeti recept szerint: A lapokat képzeletben megfelezem, és az egyik felére ráhalmozom a tölteléket. Először a májat (aki nem szereti, az kihagyja), rá a sonkacsíkokat, majd a ragut. (Aki szereti a csípőset, az most dobjon rá néhány szelet hegyes erőspaprikát.) Végül karikára szelt mozzarellát teszek a halom tetejére. Ügyelek rá, hogy a tésztalap szélén kb. 2 cm szabadon maradjon, és túl sok töltelék ne kerüljön a lapra, mivel most a tésztalap üres felét ráhajtom a töltelékesre, a széleket pedig jól összenyomkodom. Sőt! Ha kedvünk tartja és van rá időnk és némi szépérzékünk – bár az étel élvezeti értékén semmit sem emel - a szélét redőzhetjük, mint a pirogot. A másik összehajtogatási módszer szerint - én így csinálom - a lapok közepére halmozom a töltelékeket - sorrend ugyanaz, mint fent - és a tészta széleit ráhajtogatom a töltelékre, amolyan batyukat formázva. A végén hústűvel vagy fogpiszkálóval meg is tűzöm, hogy ne csússzon szét.
A "töltött gatyákat" olajozott sütőlemezre helyezem, felvert tojással megkenem, villával pár helyen megszurkálom (ez fontos, különben sütés közben a gőz szétnyomja a batyut). Lehetőleg légkeveréses sütőben 180 fokon kb. 25 perc alatt készre sütöm. Akkor jó, ha a tészta teteje szép piros, enyhén kopogós. Tálaláskor kerüljön az asztalra a ketchup (már csak a gyerekek miatt is kötelező), de a totális ízorgia eléréséhez bátran locsoljuk meg az étket jóféle Worchestershire öntettel.
Megjegyzés:
A Calzone olasz eredetű étel, tésztája és alapmártása gyakorlatilag megegyezik a pizzáéval. Többnyire a feltét is hasonló, ízlés szerint ezerféleképpen variálható. Hogy jobban csússzon a falat, egy üveg jó Cabernet Sauvignon illik hozzá.:)
Mivel kiadós adagról van szó, nem kötelező egyszerre elfogyasztani. Maga a tészta is fagyasztható, de a betöltött calzonik is, fóliába tekerve. Felengedéshez viszont a lassú olvasztás javasolt, mikró semmiképp. De ha csak szimplán megmaradt az ebéd után, hűtőbe be és vacsorára vagy másnap is nagyon finom, akár hidegen is.
Calzoni con petto di pollo
(más néven csirkefantázia "digó gatyában")
Hozzávalók 4 személyre:
És itt tenném hozzá, hogy nagyon durván laktató. Első alkalommal tényleg 4 főre készítettem el, de miután a nagyobb étkűek is igen nehezen bírtak el vele, másodszorra már kapásból 8 részre osztottam.)
A tésztához:
# 80 dkg liszt
# 5 dkg élesztő
# 4 dl víz
# 1 dl száraz fehérbor (ha nincs otthon, akkor vízből plusz 1dl)
# 1 teáskanál cukor
# 3 teáskanál só
# 1 teáskanál oregánó
# 3 evőkanál olívaolaj (sima étolaj is megteszi)
A szószhoz:
# 1 fej hagyma
# 3 gerezd fokhagyma
# 2 doboz darabolt, hámozott paradicsom konzerv
# 2 evőkanál cukor
# fél dl olívaolaj (sima étolaj itt is megteszi)
# fűszerek: oregánó, bazsalikom, zsálya, só, bors
A töltelékhez:
# 50 dkg csirkemellfilé
# 15 dkg csirkemáj (én egy picit többet szoktam rakni, illetve készítek máj nélkülit is, mert nem mindenki szereti)
# 20 dkg gomba (tetszőleges, konzerv is megteszi)
# 4 szelet füstölt sonka (lehelet vékony)
# 20 dkg mozzarella (ha épp nincs otthon, akkor trappista, vagy füstölt sajt is megteszi)
# 1 csokor friss petrezselyem
# fél dl olívaolaj (vagy étolaj...)
Elkészítés:
Először is a tésztát készítem el. Fontos hogy a hozzávalók langyosak legyenek! 1 dl vízből, 2 evőkanál lisztből, az élesztőből és a cukorból kovászt készítek (habverővel összekeverem), amit langyos helyen felfuttatok (kb. 10 perc). A többi lisztet (dagasztó)tálba teszem, hozzáadom az időközben megkelt kovászt, bort, sót, oregánót és a megmaradt vizet, majd kézzel dagasztom. Akinek van dagasztógépe, vagy a kenyérsütője tud külön dagasztani is, az megspórolja a meló egyik legfárasztóbb részét. :) Közben hozzáadom az olajat. A tészta akkor jó, ha kissé hólyagos, és szépen elválik az edény falától. Konyharuhával letakarom, és langyos helyen 1 órán át kelesztem.
Ezalatt elkészítem a szószt. A hagymát kettőbe, majd vékony csíkokra vágom, és kevés olajon megfonnyasztom. Nem barnára, csak üvegesre. A fokhagymát fokhagymanyomón áttöröm vagy apróra vágom, majd a hagymához adom. Gyorsan összeforgatom, hogy a fokhagyma ne égjen meg, majd hozzáöntöm a hámozott és darabokra vágott paradicsomot. Az az igazi, ha friss paradicsomból készítjük, ennek hiányában a konzerv is tökéletesen megfelel. Cukorral meghintem (minden paradicsommal készült ételhez adok pici cukrot, hogy ne legyen olyan savas), fűszerezem tetszés szerint, majd lassú tűzön beforralom mártás sűrűségűre. Ha kész, félrehúzom, és nekilátok a raguhoz.
A csirkemelleket és a májat a tokányhoz hasonlóan kis csíkokra, a gombát apró darabokra vágom, a sonkaszeleteket pedig felcsíkozom. A májat kis serpenyőben kevés sóval, kevés olajon, nagy lángon rázogatva lepirítom, aztán félreteszem. A gombát egy nagyobb serpenyőben ugyancsak kevés olajon hirtelen lepirítom, sózom, borsozom, rávetek egy csokor durvára vágott zöldpetrezselymet, hozzáadom a húst, és tovább pirítom, ügyelve arra, hogy a csirke ne száradjon ki. Miután megpuhult, hozzáadom a szószt, utánaízesítem, és összeforralom.
Ezalatt a tészta szépen megkelt, így nem marad más hátra, mint hogy megtöltsem a "gatyákat" (calzone=nadrág). Lisztezett deszkán a tésztát picit átgyúrom, 4 (de inkább 8) egyenlő részre osztom. A cipókat egyenként kb. 30 cm átmérőjű pizzalapokká nyújtom. Két összehajtogatási módszer van. Az eredeti recept szerint: A lapokat képzeletben megfelezem, és az egyik felére ráhalmozom a tölteléket. Először a májat (aki nem szereti, az kihagyja), rá a sonkacsíkokat, majd a ragut. (Aki szereti a csípőset, az most dobjon rá néhány szelet hegyes erőspaprikát.) Végül karikára szelt mozzarellát teszek a halom tetejére. Ügyelek rá, hogy a tésztalap szélén kb. 2 cm szabadon maradjon, és túl sok töltelék ne kerüljön a lapra, mivel most a tésztalap üres felét ráhajtom a töltelékesre, a széleket pedig jól összenyomkodom. Sőt! Ha kedvünk tartja és van rá időnk és némi szépérzékünk – bár az étel élvezeti értékén semmit sem emel - a szélét redőzhetjük, mint a pirogot. A másik összehajtogatási módszer szerint - én így csinálom - a lapok közepére halmozom a töltelékeket - sorrend ugyanaz, mint fent - és a tészta széleit ráhajtogatom a töltelékre, amolyan batyukat formázva. A végén hústűvel vagy fogpiszkálóval meg is tűzöm, hogy ne csússzon szét.
A "töltött gatyákat" olajozott sütőlemezre helyezem, felvert tojással megkenem, villával pár helyen megszurkálom (ez fontos, különben sütés közben a gőz szétnyomja a batyut). Lehetőleg légkeveréses sütőben 180 fokon kb. 25 perc alatt készre sütöm. Akkor jó, ha a tészta teteje szép piros, enyhén kopogós. Tálaláskor kerüljön az asztalra a ketchup (már csak a gyerekek miatt is kötelező), de a totális ízorgia eléréséhez bátran locsoljuk meg az étket jóféle Worchestershire öntettel.
Megjegyzés:
A Calzone olasz eredetű étel, tésztája és alapmártása gyakorlatilag megegyezik a pizzáéval. Többnyire a feltét is hasonló, ízlés szerint ezerféleképpen variálható. Hogy jobban csússzon a falat, egy üveg jó Cabernet Sauvignon illik hozzá.:)
Mivel kiadós adagról van szó, nem kötelező egyszerre elfogyasztani. Maga a tészta is fagyasztható, de a betöltött calzonik is, fóliába tekerve. Felengedéshez viszont a lassú olvasztás javasolt, mikró semmiképp. De ha csak szimplán megmaradt az ebéd után, hűtőbe be és vacsorára vagy másnap is nagyon finom, akár hidegen is.
Alfa Amore doesn't take any responsibility for the posts.
Online members
3
Guests3
578
Forum
Recent topics
- Oldtimer and youngtimer
- 156
- AlfaCity
- International Alfa Rome...
- 159
- Chat
- Boxer fanatics
- 147
- Polish Alfisti
- Českí Alfisti
Poll
- What kind of chatrooms do you prefer?
- When will Alfa return in your opinion to the US?
- How did you find AlfaAmore.com?