Üdv mindenkinek, cartársak!
újra itthon vagyok. HR-ban "nyaraltam" volna, ha jó idő lett volna. Csak 4 napig voltunk kint, de csak 1 napig volt jó idő :(
Először valahogy sehogy sem akart kimenni a kicsike külföldre, ugyanis indulás előtt 2 nappal összef*sta magát a jobb első teleszkóp, nem tudom hogyan, de alsó végállásban maradt, (de nagyon-nagyon alsóban) és (szerintem) a rugótányér vagy valami meg kivágta a gumi belső oldalának a szélét, egészen szövetig... T.i. a 205/40 R17 pedig nem egy gyakori méret. Telefonálgatás, a 20. gumis után szerencsére szerencsém volt, bár így is Miskolcra kellett felmennem nyaralás előtti reggelen egy darab gumi miatt fater off-os c'eed-jével.
Ugye ha már szerelőnél van, kicseréltem a baloldali kopogós féltengelyt, meg a 2 első kerékcsapágyat, meg a már régen felújított kormányművet. Végre, úgy nézett ki, hogy ki tudok majd vele menni.
Erre hív a szerelő, hogy nem indul az autó. Amikor szétszedte a balos futóművet, széthúzta az ABS csatlakozót (a sárgát), és gondolom vmit akaratán kívül megbolygatott ott a nagy áramú (50-50-60A) biztosítékoknál meg dobozoknál.
A jelenség az volt, hogy forgatta az indító motor a motort, de nem indult be. Valami elektronika letiltott. Mikor elkezdtem matatni az előbb említett nagy "áramsűrűségű" területeken, akkor beindult.
Még ehhez a jelenséghez társult az az észrevétel is, hogy amikor ráadtam a gyújtást, utána 1-2 mp-vel mikor minden check lámpa világít, és aztán ugye elalszanak amelyeknek nem kell világítani, na szóval abban a fázisban, mikor mindegyik világít, akkor hirtelen elaludt mindegyik egy fél pillanatra, de utána újra kigyulladtak, majd el is aludtak sorban. Mintha a sarut levettem volna egy 1 tized másodpercre.
Szóval mikor sikerült beröffenteni a motort egy kis kábelmozgatás után, azután már gond nélkül beindult.
Az az érdekes az egészben, hogy mikor megint nem érintkezett az a bizonyos, ismeretlen kábel a motor rezonanciájának következtében, és megint volt a kontakthoz társítható egy tized másodperces csekklámpa elalvás, de már egy ideje üzemelt a motor, akkor leállítás után is beindult, kontaktosan is. Ha hosszabb ideig állt, akkor már megint piszkálni kellett ott valamit.
Pénteken hajnalban indulnánk az autóval Horvátországba, ugyanúgy a tized másodperces villanás gyújtás után... Na mondom magamban, ez nem fog megint indulni. Így is lett... Vagy 1 óráig tököltem hajnalban ott a hűvösben, sötétben, mire végre olyan helyzetbe került a kontaktos kábel, hogy beinduljon az autó.
De beindult, és már semmi sem választhatott el, hogy leautózzunk 4 személlyel Drage-ig. 780 km.
Háromszor álltunk meg, egyszer Magyarországon, kétszer külföldön.
A tempó az olyan 130-140 volt. Klímával
6,7l/100km-re jött ki a fogyasztás. Igen-igen, én sem hiszem el, ha nem én tankoltam volna bele, és nem számoltam volna ki :D.
Ugye az időt már említettem, nem volt semmi extra.
Eljött 22-e reggel 10 óra, induljunk. Félve adtam rá a gyújtást. Wuuhúúúúúú.... volt is mitől félnem. Megint a kábel. Na mondom sebaj, mozgassuk meg a cuccot.
Már fél órája ezzel tököltem, mikor kezdtem komolyan kétségbe esni a hazamenetellel kapcsolatban. Voltak kint segítőkész magyarok, odajöttek, hogy tudnak-e segíteni. Mondtam poénból, hogy lehet hogy egy autóvillamosságis jól jönne :D. Aztán erre mondta a csávó, hogy nemhiszi hogy dolgoznak, ugyanis valami "szar szemét antifa nemzeti ünnepük van ma" a horvátoknak...
Mikor adogoattam rá a gyújtást, minden egyes kábelmozgatás után, arra lettem figyelmes, hogy eddig - gyújtás ráadásakor, nem kontaktosan - az 5 relé kattanás helyett 6-ot hallok. Az a 6. relé VÉLETLENÜL pontosan akkor kattan, amikor van ez az egy tizedes lámpa-kialvás. Kitapogattam, merre is kattan az a hatodik....
Egy kb 2-3 cigis doboz vastagságú fekete dobozhoz jutottam el. Leszedtem a tartó konzolról, és valami Nagyon szép hosszú német szó volt ráírva, a BOSCH-on kívül. Valami ilyesmi Grützaasdasdasdasdasdsadasds. Kb ilyesmi hosszú szó. Ebbe a dobozba amúgy 3 sarus kábel (egy pozitív, 2 test) megy és egy 4 eres csatlakozó.
Mire eddig eljutottam, már 2-3 órája bújtam a motorteret. Elkeseredésemben már nem tudtam mit csinálni, találomra levettem a 3 saru közül az egyik testet. Szokás szerint, a próbálkozások után gyújtás, és várakozás, hogy vajon pislantanak-e a csekk lámpák.
ÉS NEM!!!!!!! Nem villantak be a lámpák! Havernak mondtam, hogy ami a motoron van szerszám, azt vegye le onnan, mert lehet hogy be fog indulni. Ő csak legyintett. - Persze utána elpakolta a cuccokat :) - És beindult!!!!! Pöccre!!
Úgyhogy eszméletlen nagy szerencsém volt azzal az egy barna test kábellel, hogy megoldotta a porblémát, ugyanis nem tudom, hogy hogyan jutottam volna másképpen haza... Még mindíg nem tudom mi lehet a baja, hiszen az a test kábel is azért van eredetileg oda fogatva, hogy ott legyen, és ne a levegőbe lógjon leszigetelő szalagozva, ahogyan most. Ha lesz lelki erőm, elviszem egy autóvillamosságihoz.
Na de ez már egy másik történet :)
és bocsi a kis regényért :)
Mellékletként csatolok a regényem mellé 1-2 képet a helyről, ahol voltunk :)