Forum >> Forma-1
zolee14513-09-2005 07:49:33 // 4856
tehát az egész csak arról szól, hogy hülyén néznek ki a barázdás gumik???:)))
10% az 10%, ezzel semmi okosat nem mondtam. Ez kb az a szint mint amikor 67-ben még szárny nélkül mentek az autók. Nem hiszem hogy ekkora ugrást képesek lennének egyik évről a másikra bevezetni. gyakorlatilag le kellene szerelni a szárnyakat az autókról. Szárny nélkül szerintem szélárnyékot csak a kerekek csinálnának, az meg megint kevés az előzéshez.
Az csak délután lesz addig bekapok egy kis HP-t, hogy bátrabb legyek az időmérőn. :)))
Mike.13-09-2005 07:04:44 // 4854
És indulsz most az időmérő edzésre !? :-))))
Történetesen én is a kertben ébredtem ma reggel ............. :)))
count M12-09-2005 20:37:43 // 4852
Na most én sose voltam vmi hűdejó fizikából, de itt két dolog baromira nem kerek.
Azt írod: "eltekintve attól hogy szándékosan ocsmány légörvényeket terveznek az autók mögé". Szerintem ez nem ugyanaz, mintha azt kéne eldönteni hogy zöld csík vagy kék pöttyök kerülnek felfestve az autóra. Ha ocsmány légörvényeket csinálsz, akkor az azért van, mert vmit baromira elcsesztél. :) A légörvény okozat, nem ok.
A másik: a slick gumik a maguk nagyobb felületével, kiválóan tapadnak - ha van leszorító erő ami odanyomja őket az útra. Fékezéskor és kanyarodáskor egyértelműen jobbak (azaz a gumik és a talaj találkozásánál lévő elméleti pontok (felületek) által meghatározott síkban jelentkező erőhatásoknál jelent előnyt a nagyobb felület, ejj de szép lett :)), de nagy sebességnél az autó elemelkedését (az előbb említett síkra nagyjából merőlegesen ébredő erőket) nem nagyon tudják megakadályozni...
Szóval akkor mi van? :)
r.cM
Tom1212-09-2005 20:14:00 // 4851
...és "másnaposan" futja a jobbnál jobb köröket...:))
Inner Circle12-09-2005 20:09:51 // 4850
Hogy mi azzal a baj, hogy a pilótádat azzal hozza vissza valaki, hogy "Elnézést, ezt reggel találtam a kertben, azt hiszem a maguké?" Tényleg magyarázzam? :D
Gives you wings ! :()
és mi azeeelelle az baaaaj ? ??? ?? ? ? ?
Tom1212-09-2005 17:46:52 // 4847
...gyomlálta az idegsejtjeit...:)))
Inner Circle12-09-2005 17:39:19 // 4846
Na a múltkor szó volt Rajkó pályán kívüli kalandjairól, itt a legújabb:
"Raikkonen in trouble at McLaren?
09/09/2005
There are reports coming out of Spa suggesting that Kimi Raikkonen is in serious trouble at McLaren, and has, according to sources, been given a written warning by team boss, Ron Dennis.
The warning follows an alleged incident during a recent test at Monza, and is understood to involve the Finn being discovered half-naked in someone's front garden.
To further anger Dennis, the story has now been 'leaked' to the mainstream media.
If true, this is the latest in a number of incidents, which for the most part Dennis has attempted to ignore, refusing to interfere in his drivers' private lives.
However, if the Finn really has been given a written warning it indicates that perhaps the team is finally losing patience."
A cikk erre nem tér ki, de gondolom hajnalban fedezték fel félmeztelenül a kertben és természetesen holtrészegen. Lassan tényleg aggódom, hogy felesekre váltja a tehetségét.
Inner Circle12-09-2005 17:30:44 // 4845
"ha 10% lesz a leszorítóerő akkor minek a slick??? nem mindegy???"
Éppen azért! :-) A tapadás súrlódás, amely függ (többek között) a felületeket összenyomó erőtől és a felületek közötti súrlódási együtthatótól. Ha az egyiket a 10%-ára csökkentik, akkor a másikat már vidáman lehet növelni, és nem ilyen vicces barázdás gumikkal égeti majd magát a társaság.
Inner Circle12-09-2005 17:28:42 // 4844
"Jelenleginek a 10%-ra?????????? Normális???? Nem a jelenlegi 90%-ra gondolnak?"
Nem, helyes az infó, a 10%-ra csökkentésről van szó. Viszont nem a légellenállást, hanem a leszorítóerőt szabályozzák. Most az autók nagyon hatékonyan használják fel a "szembejövő" levegőt, remekül tapadnak vele az útra, viszont ha valaki előzési céllal beáll a másik szélárnyékába, akkor ugyan a kisebb légellenállás miatt gyorsabb lehet (eltekintve attól hogy szándékosan ocsmány légörvényeket terveznek az autók mögé), viszont a légáramlás hiánya miatt a tapadását is elveszti, az autó sokkal nehezebben lesz irányítható, nem beszélve a fékútról.
Viszont ha az aerodinamikai tapadást nagyságrendileg csökkentik, akkor vissza lehet hozni a slick gumikat. Ekkor a tapadás mértéke nem is változna olyan sokat, viszont sokkal kisebb hatása lenne rá az aerodinamikának. Egy másik autó szélárnyékában haladva sokkal kevésbé csökkenne a tapadás, hiszen az nagyobbrészt függene a gumi és az út viszonyától és kisebb részben az autóra ható leszorítóerőtől.
(Azt is láthatjuk, hogy ha valaki elhagyja az első szárnyát, akkor már mehet a sóhivatalba, de legalábbis egy új szárnyért, és mindenki könnyedén megelőzi. Ha a jelenleg leszorítóerőnek csak a 10%-át vesztené el, akkor még lenne esélye rendes tempóban eljutni a boxba.)
Úgyhogy ez végső soron jó ötlet.
Erről ment témázgatás itt. A Renault tuti nyereségessé tette Pizzoniát. :)
Szerintem marad mint szaktanácsadó. :)
Szimpatikus faszi, kár lenne ha nem lenne az F1-ben. Eddie is hiányzik a mostani csapatvezetők közül, látszik is a csapaton. :(
Halesz12-09-2005 15:42:33 // 4841
Na és még egy kis infó:
A brazil Antonio Pizzoniát és a japán Szato Takumát egyformán megbüntette a versenybíróság a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság vasárnapi futama után, mivel mindketten balesetet okoztak a Belga Nagydíjon.
Előbbinek 8000 ezer dollárt kell befizetnie, mivel négy körrel a vége előtt összeakadt a második helyen autózó Juan Pablo Montoyával. Ez nemcsak a végeredményt befolyásolta, hanem a világbajnoki cím sorsát is, ugyanis így a győztes finn Kimi Ra:kkönen csak 25 pontosra csökkentette hátrányát az éllovas spanyol Fernando Alonsóval szemben, ráadásul a kettős McLaren-Mercedes diadallal a wokingi istálló átvette volna a vezetést a konstruktőrök pontversenyében a Renault-tól.
Pizzoniának az viszont jó hír lehet, hogy a német Nick Heidfeld a következő, két hét múlva sorra kerülő Brazil Nagydíjat is kihagyja, mivel nem jött rendbe a sérülése, így minden bizonnyal hazai közönség előtt is ő helyettesítheti a Williams-BMW német pilótáját.
Szato Pizzoniánál is súlyosabb büntetést kapott: a BAR-Honda versenyzője a Brazil Nagydíjon tíz hellyel hátrébbról rajtolhat az időmérőn elért pozíciójánál, mivel vasárnap hátulról belerohant Michael Schumacher Ferrarijába, s ezzel mindketten kiestek.
Halesz12-09-2005 15:39:54 // 4840
Jaja.
"Nagyon szomorú vagyok, hogy meg kell válnom a Forma-1 világától, ám mindig is mondtam, eladom a Minardit, amennyiben komoly vevő jelentkezik érte" - mondta Stoddart.
Vajon Pizzonia mennyit kaphatott a Renault-tól az áldozatos munkájáért? :)
Paul Stodard november 1-ig marad.
Tommi12-09-2005 15:32:51 // 4836
Újabb összeesküvés elmélet? :)))
És Szaátó is japán mint a BG. :) Ez már több mint gyanus. :)
Pénztárból vették ki és fizették be a lóvét. :)
Halesz12-09-2005 15:23:55 // 4833
És ez mekkora már? Nagyon komolyan nyomják! :)
A mai napon a Spa-Francorchamps pályán kötött megállapodás értelmében 2005. november elsejétől az osztrák Red Bull GmbH veszi át a Minardi Forma-1-es csapat vállalati részvényeit, és ettől kezdve a cég felel a csapat versenyzéséért. Az új felállás eredményeként tehát a Red Bull összesen két Forma-1-es csapatot indít a 2006-os szezontól kezdve.
A második csapat úgynevezett „újonc csapat” lesz. A két egység egymástól függetlenül működik majd, a pályán pedig egymás ellenfelei lesznek.
1. A Red Bullnál több a tehetséges pilóta, mint az elérhető autók száma. Ez eddig azt jelentette, hogy az új versenyzők két módon juthattak kocsihoz: vagy egy másik csapat kötelékében indulnak, vagy pedig az elérhető autók számát kellett volna növelni. Hosszas megfontolás után a Red Bull úgy döntött, a második lehetőséget választja, azaz emeli a versenyautók számát.
2. A Forma-1 jelenlegi helyzetét vizsgálva a vállalat úgy véli, hogy a második csapat nemcsak a jelenlegi forrásait őrizheti meg, de a jövőben saját bevételhez is juthat, míg végül szinte önfinanszírozó lesz.
3. Az akvizíció nyomán a Red Bullnak immár két szavazata lesz a Forma-1 jövőjét illető kérdésekben.
Jelenleg még nincs döntés sem a csapat nevével, sem a vezetés illetve a pilóták személyével kapcsolatban.
Mike.12-09-2005 15:09:10 // 4832
A gumira már nem merték fogni, így jött a képbe Sató. :-))))
Mike.12-09-2005 15:07:12 // 4831
Hát azér, hogy így állitsák meg a Ferrari szárnyalását és így másnak is legyen esélye nyerni. :-)))
Tommi12-09-2005 15:06:43 // 4830
És meglepődve tapasztalnád, hogy sok offshore cég meg Kajmán-szigeteki bankszámla lenne a vizsgálódás eredménye :)))
Tommi12-09-2005 15:03:28 // 4829
A Ferrari lefizette Satot? Ennek semmi értelme :) Akkor miért ment bele tegnap a Sumákba? :)
Mike.12-09-2005 15:00:48 // 4828
Na ja. Lenne ám csodálkozás! Jobb ez így, hogy nem tudjuk. Így legalább van min agyalni. :-)))
zolee14512-09-2005 14:57:38 // 4827
azért megnézném az FIA bankszámláján a pénzmozgásokat az elmúlt 5 évre visszamenőleg...
Mike.12-09-2005 14:53:32 // 4826
Viccnek ez sem rossz, de az igazság ideát van. :-)))
Vagy Összeesküvés elmélet 3. :-)
zolee14512-09-2005 14:46:40 // 4825
a Ferrari fizette le az elmúlt 5 évben az FIA-t, hogy kivételezzen vele, de mostanra elfogyott a pénzük. Ez megmagyarázza a 2005-ös visszaesést, és a Ferrari nehéz anyagi helyzetét is.:)))
Mike.12-09-2005 14:43:28 // 4824
Ez jó lenne nekünk is. Gyorshajtáskor rögtön tudom mennyibe fog ez nekem kerülni. Kinél kell ezt előterjeszteni ? :-)))
Mike.12-09-2005 14:36:47 // 4823
A FIA fizette le a Ferrarit, hogy vegyen vissza erre az évre és a Ferrari fizette le Satot :-)))))))
Összeesküvés elmélet 2. :-)
Mike.12-09-2005 14:25:55 // 4822
Ez így van! A sportban a ha-val kezdődő mondatoknak nincs értelme. :-)
Alapból ilyen mafla. :) Csak azért versenyez a Hondánál mert ferde szemű.
Volt egy érdekes összehasonlítás a tegnapi futam előtt. Ha Kimi nem esett volna ki műszaki problémák miatt és azon a helyen ért volna be ahonnan kiesett közel 20 ponttal vezetne Alonso előtt. :) Persze ez egy technikai sport de akkor is szerencséje volt Alonsonak, ölébe hullott a VB cím.
SzJ12-09-2005 13:53:31 // 4819
Lehet, hogy Sato-t is lefizették?
Mike.12-09-2005 13:37:40 // 4818
A rönyó drukkerek majd összedobják neki, hátha szükség lesz a szolgálataira megint, hogy meglegyen a 2. hely. :-)))
Ha lesz pénze a repülőre. :)
zolee14512-09-2005 13:21:57 // 4816
mph, vagyis mérföld per óra:)
amúgy rendben van, de hidd el hogy mindkét módszerben van logika, nehéz igazságot tenni.
SzJ12-09-2005 13:14:35 // 4815
A következő futamon is valszeg Pizzonia indul.
http://www.a5.hu/cikkek/53/12118.shtml
zolee14512-09-2005 12:30:00 // 4814
a csúcs Crazy Jenő!!!:)))
Tommi12-09-2005 12:23:49 // 4813
Nekem 97-től megvan mindegyik Forma-1 Sztorik könyv és szvsz azok elég jók. Most függetlenül attól, hogy kinek drukkol a Lapaj, jó könyveket ír :) De a csúcs akkor is a Frankl Andris. Kár, hogy ő a nagy vízen túl él.
zolee14512-09-2005 12:21:32 // 4812
a Lapaj komplett idióta, viszont helye van az RTL-nél mert Official Schumák Fan:)))
joe7512-09-2005 12:21:06 // 4811
Egyszerű. Nem kell szabálytalankodni és akkor nem lesz oda a kajapénz! :)
Asszem az usa-ban van olyan szabály, hogy a speed limit túllépésért mph/h-ként 10 dolcsi a tarifa. Vagyis ahol 55 mph/h helyett a paraszt 65 Mph/h.-val megy az 100 dolcsi, és tök mindegy milyen verdával. És a rendőr se mérlegelhet- Ehhez a sebességhez ennyi a bünti és kész! Szerintem ez a legnormálisabb rendszer.
zolee14512-09-2005 12:20:21 // 4810
ha leszedik a szárnyakat, meg betiltják a diffúzort akkor marad a hatás-ellenhatás miatti leszorító erő, na az kb a mai 10%-a:)))
persze az is csak az orr részen, meg a pilóta is kiteheti a kezét, a tenyerét 45 fokba fordítja a haladási irányhoz képest és az is leszorít egy kicsit, csak gyúrni kell sokat...
Jelenleginek a 10%-ra?????????? Normális???? Nem a jelenlegi 90%-ra gondolnak?
Tommi12-09-2005 12:17:00 // 4808
Lehet, hogy a Lapaj valamit félrenézett és rosszul fordította a forrást, a 10%-kal való csökkentést hamarabb elhinném, mint a 10%-ra valót :)))
Értelek és egyet értünk. A zöldkártyás példád szerintem rossz volt, mind1 oFF topic. :)
Alfa Amore doesn't take any responsibility for the posts.
Online members
1
Guests1
459
Forum
Recent topics
- Oldtimer and youngtimer
- 156
- AlfaCity
- International Alfa Rome...
- 159
- Chat
- Boxer fanatics
- 147
- Polish Alfisti
- Českí Alfisti
Poll
- What kind of chatrooms do you prefer?
- When will Alfa return in your opinion to the US?
- How did you find AlfaAmore.com?