![](http://www.alfaamore.hu/files/forum/00397/00397045t.jpg)
Kérlek ne vegyétek magatokra, nem a tiétekről beszélek.
Légyszíves vegyétek észre, hogy a tulajok többsége nem olyan Giuliával-Stelvióval jár mint tiétek és főként nem úgy használva.
A piaci átlag Giulia, az nyugat-európai, 3-4 éves, 100-300k km-t futott, alacsony felszereltségű és dízel. Ez teszi ki a piac nagy részét. Ezeket fogják az emberek széleskörben megvenni. De ezt ti pontosan tudjátok.
És nem azért ezeket veszik, mert nem vágynak erősebbre, felszereltebbre, újabbra és kevesebb méteresre. Hanem azért mert nagyon szeretnének Giuliát és egyszerűen erre van pénzük. Ezek fognak bejönni hozzánk 80-150k km-el.
A nagy átlag meg ezt el is várja, hogy ez így legyen, sőt a km leszállítást jóformán el is várja. Sajnos. De ez már egy tök más téma...
Beszélhetünk a költségekről is az elhasználódás függvényében. Arra is vannak nagyszerű adatok itt házon belül is. Ha pl. vesszük a 159-et, akkor azt is 6-8 éves korától, valós 150-200k km futásteljesítménytől, becsületesen, gyári alkatrészekkel üzemben- és karbantartani 400-600k Ft/év. (Ezen számok átlagadatok, 6-10 évre visszabontva jönnek ki, melyben nincs benne az üzemanyagköltség és az adminisztrációs díjak és az esetleges baleseti javítások) Persze lehet olcsóbban is kibelezni-gányolgatni, de azok a kocsik nem véletlenül 1-1,5 M-ért kelnek el. Míg a jók, valós kevés méteresek, 3-5 milla felett mennek.
Lehet harcolni az ársáv mindkét oldalán az igazunkért, de aki érti a piacot az pontosan tudja ennek az okát.
Lehet és kell is számolni, hogy kinek mi éri meg, hol száll be az autóba, mit kockáztat, hol-mikor mire költi el a pénzét. Sőt ezt javaslom is.
Viszont itt egy dolgot vegyünk figyelembe. Mérjük fel az igényeinket/lehetőségeinket, mert ugye azok teljesen mások.
Én a világért sem szeretném, ha gyorsan esne az ára eme remek autóknak. Sőt szurkolok, hogy minnél jobban tartsa. Én nem akarok se Giuliát, Se Stelviót, legalábbis nem 6 éven belül. Az okát legtöbben tudjátok, ha nem, és érdekel visszakeresitek itt. Dióhélyban annyit, hogy nem azért mert nem rajongok értük.
Nem célom az árletörés.
Én negyed éve tettem egy kijelentést, a piaci folyamatokat és a használtpiavot jól ismerve. Igazából akkor sem volt nagy rizikó ezt kijelentenem, de úgy tűnik a piac úgy viselkedik ahogyan arra számítottam.