Ma mentünk egy kört MES-el EGR ügyben… A korábbi eszmecsere kapcsán felmerült ’mreni’ részéről, h zárt/nyitott EGR-nél nem változik a beszívott levegő mennyisége számottevően… Valamint elhangzott, h ha az EGR nyitva van akkor az nem „tehermentesíti” a turbót…
Említettem, h csinálok egy mérést működő EGR-rel és nélküle…mint kiderült ez kivitelezhetetlen, mert amikor lehúztam a csatlakozót, akkor „vész üzemmódba ” kapcsolt az ECU és szívó dízel módjára ment a kocsi…de az alapjárati méréssel nem volt gond…
Viszont a légtömeg változás, alapjáraton és emelt-alapjáraton (1500f/min)is jól megfigyelhető volt.
A teljes adatsort nem szúrnám be, ill a diagramokat sem , mert nagy és átláthatatlan lenne(de ha valakit érdekel akkor átküldöm) az adatsor, így az állandósult állapotokat szúrtam be excel-be
1. Alapjárat nyitott EGR-rel, és Zárttal… a légtömeg csupán alapjáraton 36%-al nőtt
Itt hozzá kell tennem, h a MES a légtömeget mg/i –ben azaz mg/löketben jeleníti meg, ezért át kell számolni kg/h-ba ahhoz hogy valódi légtömeg értéket kapjunk…

Alapjárat---Emelt-alapjárat működő EGR-rel, És nem működővel
Itt már 46%-al több a beszívott levegő, mint ha nyitva lenne az EGR

Ennyivel fog a turbó több levegőt szállítani, nyilván a fordulat/terhelés növelésével a légtömegek nőnek...